Thursday, June 18, 2015

Puasa- Bagi Ibu Yang Menyusukan Bayi

Assalamualaikum...

Baby Ariz adalah baby ke lima yang menyusu dalam bulan ramadhan. Seingat LM , memang anak yang lain dulu pun macam tu, bila puasa je usia mereka antara 2-3 bulan. Masa azhad kot dulu.. Habis nifas ngam- ngam je terus esoknya puasa. 

Baby ariz dah 3 bln lebih, makin aktif dan makin kuat menyusu. Biasanya memang baby boy kuat menyusu pun.. Tu yang lepas saja dia menyusu terus gigil terketar-ketar rasa lapar yang teramat sangat. 

Sahur tadi... Memang makan nasi. LM ni ada gastrik yang sangat teruk sampai tahap boleh pengsan bila diserang gastrik teruk tu(masa zaman anak dara la dulu). Sejak tu memang lah akan bersahur isi perut macam isi tangki minyak. Isi penuh- penuh dengan makanan yang mengenyangkan.

Tapi tadi...
First day sahur kan.. Memang tak mampu nak telan nasi banyak pun. Lagi pun orang gastrik mana boleh makan banyak sekali gus. Makanya... Tawakal je la.. Harap- harap boleh la bertahan sampai petang.

Oat.
Biasanya memang telan oat masa bersahur. Tapi tadi tak boleh la pula. Tak sanggup nak telan.. 

Kurma.
Biasanya LM akan sahur dengan 7 biji kurma mariami. Tapi kata bos besar takda mariami kat kedai tu. kurma lain LM tak mampu telan sampai 7 biji. Manis.. Basah.. LM tak suka!

Kurma kisar bersama susu.
Haaaa yang ni je LM telan hampir dua mug tadi. LM kisar kurma yang bos besar beli tu enam biji bersama dua mug susu dan  dua sudu badam..minum glurp glurp glurppp sedap! 

Yang ni sebenarnya milk booster. Minum banyak sampai nak muntah dengan harapan susu tetap meriah untuk baby Ariz.

Tapi kan..kan.. Kan...

1.kepala rasa pening, tekak rasa nak muntah lepas sahur akibat perut penuh sangat. Orang gastrik mana boleh penuhkan perut sekali gus!!! Grrr

2.akibat badam dan kurma kisar tu memang susu meriah sampai basah2 baju TAPI.. Susu jadi makin sedap kot sampai baby Ariz menyusu tak henti last2 muntah sebab kenyang sangat. Hai la anak...

Di kesempatan ini LM ingin mengucapkan selamat berpuasa buat kalian semua.. Dan.. Buat ibu- ibu yang menyusukan baby tu good luck ye. 

Nota kaki: tak perlu kot korang iklankan apa2 milk booster kat pasaran tu kat LM sebab buat masa ni LM hanya makan dan telan milk booster semulajadi je. Bambam tak baby Ariz?? Bambam je kan..kalau LM nak beli apa2 nanti LM tau nak google dan cari apa nak makan dan siapa nak beli. Peace



www.tips-fb.com

2 comments:

Rai OurKizuna said...Reply To This Comment

wahh... kemain ariz minum susu ye..sbb sedap ada badam..kesian LM.. semoga dipermudahkan puasa.. kalau tak larat buka puasa la.. saya pun sambil menyusu.. lembik je hari ni..

Mummydearie said...Reply To This Comment

Sedap sangat tu padanlah Baby Ariz beria-ia menyusu di bulan puasa ni. Susah juga rupanya orang gastrik ni, tak makan sakit. Kalau makan sepenuh-penuh tangki pada masa serentak pun tak boleh juga. Tapi takpalah LM. Nanti dah dapat rentak bulan puasa, mungkin tak jadi masalah lagi.

Saya ni waktu sahur memang tak terliur dah tengok laukpauk baki berbuka tapi kalau tak makan, lapar weyh. Kalau budak baru belajar berpuasa kalau dah melepek lapar ^_^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...