Sunday, September 6, 2015

Solid Food-Puree Carrot Campur Epal

Assalamualaikum


Carrot.. Bahan wajib ada dalam rumah ni sebab nak buat nasi goreng ke, masak sayur ke memang selalu letak carrot

Sejak baby Ariz dah mamam ni memang selalu buatkan puree berasaskan carrot. Tak kira la carrot campur lai ke, atau carrot dengan epal je. Atau hanya carrot semata-mata pun takpa.

Baby Ariz lebih suka kalau epal tu dicampur sayur atau buah lain. 


Macam ni.. Boleh campur carrot dengan epal.

Bahan
1 batang carrot australia
1 biji epal

Caranya: bersihkan keduanya dan kukus hingga lembut. Kisar halus. Boleh dicampur susu ibu agar puree lebih cair dan mudah dihadam.

Baby Ariz memang suka carrot. Abang akak dia pula yang sibuk tanya sedap ke? Padahal puree carrot memang laju dia mamam


Lepas makan elok je main. Ummi bagi kebebasan baby dan abang apit main sepah2. Syurganya la hai kalau dapat main begini ye anak2?



www.tips-fb.com

5 comments:

Puan Wawa said...Reply To This Comment

Bagus sgt bagi anak2 mkn buah.. Nanti besar mesti jd feveret dieorg..

Rai OurKizuna said...Reply To This Comment

carrot memang paberet bebudak kan.. dah macam arnab masing masing.. hehehe..

bambamnya dia.. gigit pipi kang..

SM79 said...Reply To This Comment

bagus utk anak

saya blogwalking... jom sgah ke rumah saya pula... http://myhealthylifestyle4u.blogspot.my/

Cik Puan Eka said...Reply To This Comment

nak try yg ni pulak hehe.

haritu try Adra puree pir,epal,ngan labu.

Labu ditolaknya.

Pir okey plak. Epal ppon okey. Ni nk ajar carrot pulak. Brocoli akak buat tak?

Ummu Athiyah Ismail said...Reply To This Comment

Teringat masa buat untuk anak-anak dulu. Best main masak2 untuk diorang hehe


Wahh Menarik: TIPS SUSUKAN ANAK HINGGA DUA TAHUN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...