Wednesday, November 25, 2015

Aiskrim Malaysia Lembut Gebu

Assalamualaikum


Memenuhi permintaan anak-anak syurga. Dah lama mereka minta buat aiskrim tapi LM busy memanjang.


Aiskrim horlick tu acha yang minta. Kat sekolah agama dia jual 1/2 dari plastik tu 50 sen. 

Milo tu apit yang minta.. Dan asam boi tu ummi yang dah lama teringin.

Sekilo gula dimasak dengan air dan 3 sudu besar tepung jagung.


Alhamdulillah tips kali ni benar-benar buat aiskrim lembut gebu tak rasa macam air batu diletak gula. 

Orang kata buat dengan air masak, air panas yang ditapis Bla bla bla.. Semua LM dah cuba tapi tetap mengecewakan. 

Mujur gagahkan diri masak gula dengan tepung jagung semalam, hasilnya amat lembut. Nyumsss

Nota kaki: orang diet tak boleh makan benda manis camni kan? Hehehe
www.tips-fb.com

10 comments:

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...Reply To This Comment

Wah boleh cuba tu LM..
Cer bagi resepi tu LM..
Hendak juga menikmati aiskrim yg gebus..
Nak minta kat LM sebatang aiskrim.. jauh lah pulak :)

Yana Libra said...Reply To This Comment

tepung jagung rahsianye ye..

Yana Libra said...Reply To This Comment

mcm mana nk hilangkan robot dkt komen tu ye? kat blog saya..tau x?

cik hani said...Reply To This Comment

okey...dah tahu petuanya..rupanya letak tepung jagung ye..
Pasni boleh la try..

Kakcik Nur said...Reply To This Comment

Teringat zaman kanak2 dulu...aiskrim ni hanya 10 sen sebatang... :)

Malinda Ismail said...Reply To This Comment

Ooooo..baru akak tahu tip nak dapatkan aiskrim malaysia yg gebu dan lembut camni...macam nak buat la lagi2 time coti2 sekolah camni mesti anak2 akak suka...

Kira Sakura said...Reply To This Comment

nak buat nak buat!!! buat aiskrim ribena, laici. uwais palingggg suka

Anonymous said...Reply To This Comment

Anak2 kita tak sempat beku aiskrim asyik ulang alik g dapur mam

roses said...Reply To This Comment

Nk tnye, sukatan utk tepung jagung tu byk mane? Utk skilo gula brp gram tepung jagung?

Anonymous said...Reply To This Comment

Air utk sekilo gule tu banyak mane ye..lepas dh masak gule dgn tepung jagung baru letak perasa ke..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...