Wednesday, February 24, 2016

Jangan Tinggal Makan Malam

Assalamualaikum..

Nabi Muhammad berkata"jangan tinggalkan makan malam. Nanti engkau cepat tua"

Pastikan kita tidak meninggalkan makan malam dan jangan lewatkan mengambil makan malam. Jika terlewat makan perut akan mencerna makanan ketika kita tidur.

Sebaik-baiknya kita makan dia jam sebelum tidur. LM biasanya makan malam sekitar 6.30-7.30 malam. Tapi takda lah pula tidur jam 9.30 malam pun... Tengah busy urus itu ini time tu. 

Cumanya sekarang ni LM letih sangat pasti akan terlelap sekitar jam 8.30 camtu... Tidur selelap dan bangun balik urus segala apa yang tak selesai lagi tu. baby ariz bukan tau tidur awal, kalau tak dapat lelap kejap memang moody lah LM menanti baby ariz terlena tengah-tengah malam tu. 

Solat sebelum tidur dapat membantu pencernaan dan mencegah makanan berkumpul di dalam perut yang mengakibatkan serangan jantung. Wallahua'lam... 

Moga perkonsian ringkas ini dapat memberi sedikit manfaat dan info buat kita semua.

Sumber:tips gaya sihat rasullullah
Penulis:Dr. Mohammad Ali Toha
www.tips-fb.com

4 comments:

najwa zahid said...Reply To This Comment

sya amalkn mkn 4 jam sblm tidur. tp kdg2 sblm tidur tu la yg tiba2 lapar

Malinda said...Reply To This Comment

bab yg ni paling akak suka...sebab tanak tua punye pasal pada masa yg sama nak gak ikut cara Nabi junjungan kite..tu yg hari2 pon akak tak penah miss makan malam tu...kikiki

Yaya Azura said...Reply To This Comment

tak pernah skip,nanti lapar tak leh tidur. hihi
selalu cuba makan awal sebelum 7.30 tapi biasalah, makan 8.30 pun ada..

Kira Sakura said...Reply To This Comment

kira kalau dah tertidur 8.30 pakat bangun solat isyak pastu sambung zzzzz balik la citenya. takde nya mampu buat keja dah hihihihi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...