Friday, April 1, 2016

Donut

Assalamualaikum..

Sejak bila donat jadi kegemaran LM? Tiba2 je suka donat.. Hehehe. Sejak duk qatar, kawan bagi donat sedap terus jatuh hati. Alhamdulillah kawan indonesia tu tak lokek resepi. LM kerap share resepi tu sejak 7-8 tahun lepas kat blog dan fb. 

Sejak tu mula kerap buat donat. Nampak je resepi terus buat. Teruja sangat. Sebabnya sebelum ni buat tak pernah jadi. Sebelum hamilkan baby ariz ada makan kat satu kedai. Dia jual sebijk 80 sen. Uik mahalnya?? Letak serbuk mutiara ke apa? Ahaha.. LM beli
Sebijik je sebab kedekut. Baru pas makan nasi.. takda lah nak makan sangat pun.Bila makan, mak aihh sedapnya!! Tak cukup sebijik. Macam donat yang popular tu la!!

Terus belajar buat donut. Ambik pjj. Bila ambik pjj bukan setakat beli resepi, tapi dia ajar cara goreng, cara uli, cara nak buat lubang, cara nak bentuk. Bila dah goreng cikgu kata x nampal ring. Belum lulus.. Cara goreng salah. Sobsss sedih. 

Dua kali buat baru nampak ring. Baru pandai buat lubang guna jari je cucuk. Tiga kali buat baru lulus betul.. Oo susahnya.. Stress lak memula dulu. Ye la, tak pandai mmg la stress kot?


LM lebih suka sira gula je.. Ni donut yang LM goreng suku masak untuk difrozenkan. 

Setakat 1/2 kg tpg kejap je abis kalau tepek coklat. Pg tadi celup coklat utk kek je sbb tak sempat nk cairkan coklat compound. 
www.tips-fb.com

2 comments:

Norhayati Mohd Isa said...Reply To This Comment

gebussss nya LM

hainom OKje said...Reply To This Comment

Yelahkan.....nak jadi terer kena le berguru barulah hasilnya tip top.
Nak jadi tip top bukan mudah rupanya ek LM, 3 kali pemeringkatan baru jadi lubang tu hihi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...