Thursday, March 15, 2018

Buah Nam Nam

Assalamualaikum

Al kisah, berapa minggu lepas LM diberi jambu bol/jambu ball oleh seorang rakan(ibu kepada adik ad)

Jambu ni lama betul LM teringin nak makan, tapi tak merasa sebab memang tak jumpa orang jual. Alhamdulillah rezeki, dapat juga merasa walau mengidam masa mengandungkan ariz . Ariz pun dah 3 tahun.

Bila up status di fb kata teringin lama buah jambu ball dan buah nam nam sahabat blogger adish shida pun komen kata jirannya ada  buah ni. Sedang berbuah katanya.

Ye la buah ni memang bermusim katanya. Teringin bukan sebab rindu nak makan. Tapi memang tak pernah makan pun.

Alhamdulillah shida poskan dari Kedah, selamat sampai buah nam nam petang tadi..syukur

Nama botani pokok katak puru ialah cynometra cauliflora dari keluarga ceasalpinioideae/leguminosae.  Selain nam nam, buah katak puru juga dikenali buah hima, namau-namu, kopi anjing, amphawa dan nang-ai.

Biarpun pokok ini mudah tumbuh, ia sesuai ditanam di kawasan tanah lembab bersaliran baik dengan sinaran matahari yang cukup untuk tumbuh subur. Buahnya yang berwarna coklat dengan permukaan yang berkerutu boleh dimakan. rasanya masam kelat ketika muda dan akan berubah menjadi masam manis apabila masak.

LM lebih suka dia separuh masak,masam -masam kelat. Dan agak rangup. Rasanya iras buah salak pada pendapat LM la

Buah katak puru bersaiz di antara lima hingga enam sentimeter (cm). Buah yang masak dikenali dengan warnanya berubah seakan kuning dan buahnya 'kembang penuh'. Bijinya pula berbentuk leper boleh dibelah dua. 

Buah katak puru keluar di bahagian batang, termasuk di pangkal pokok.  Ada yang keluar betul-betul di atas tanah.  Buahnya akan keluar di tempat sama dengan yang sebelumnya.  Sebab itu, di bahagian itu akan terbentuk macam bonggol tempat keluar buah katanya.

Macam mimpi pula dapat buah ni. Setahu LM di kampung kami memang takda buah ni. Bila selalu baca orang kata sedap mencicah terliur betul masa hamilkan Ariz . Tapi segan nak tanya di fb .

Kali ni tak mengandung tapi tak segan. Hantam je la tanya. Tak tanya, tak merasa. Ye tak?

Nak apa apa memang kena usaha. Ko pendam takda siapa tau apa ko nak, apa ko fikir.

Ada yang suka buah ni?

www.tips-fb.com

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...